BOYUN DÜZLEŞMESİ

Boyun omurları;  bir röntgen filminin yandan çekilmiş görüntüsüne bakıldığında ‘’C’’ harfi şeklinde dizilim göstermektedir. Boyun Düzleşmesi; ‘’C’’ harfi şeklindeki kavisin kaybolup, omurlardaki dizilimin düz olması durumudur. Kavisin kaybolması durumunda kemiklerin birbirine yaklaşarak oradaki sinirlere baskı yapması söz konusu olacaktır. Sinirlerde meydana gelen baskı sonucunda temel olarak boyun çevresinde ağrı, boynu hareket ettirmekte zorluk görülebilmektedir . Ayrıca boyundan çıkan sinirlerin  ilgili omuz hareketlerindeki kaslarda ağrılar ve fonksiyon kayıpları meydana gelir. Boyun Düzleşmesi olan kişilerde başı taşımakta zorluk çekme hissi, kaslarda sertlik görülebilmektedir.
Kişilerin yeterli bilgilendirilmemeleri ve  problem kaynağına göre tedavi uygulamaları yapılmaması nedeniyle Boyun Düzleşmesi’nin, yaşam boyu varlığı düşüncesini oluşmaktadır.Ancak kliniğimizde yapılan detaylı muayene sonucunda,Boyun Düzleşmesi’ne ve ağrıya sebep olan temel problem belirlenerek tedavi programı bütüncül bakış açısıyla oluşturulur. Çünkü, Boyun Düzleşmesi’ne sebep olan faktörler, yalnızca boyun bölgesi kaynaklı değildir. Boyun Düzleşmesi,  modern yaşamın gerektirdiği uzun süreli masabaşı çalışmalar, hareketsiz yaşam nedeniyle meydana gelen postural bozukluklarla da bağlantılıdır. Bu nedenle tedavi programımız boyun bölgesine ek, postural düzenleyici tedavi yaklaşımları da eklenerek oluşturulur.
Tedavilerimizde boyun omurlarının dizilimini normalleştirmek için çeşitli Manuel Terapi yöntemleri kullanılmaktadır. Birbirine yaklaşmış boyun omurlarını, doğru milimetrik hareketlendirmeler sayesinde normal dizilimini elde edebilmekteyiz. Manuel Terapi yöntemleri; kemik,kas ve bağ doku yapılarının şekillenmesini sağlayabilmektedir.Böylece, Boyun Düzleşmesi sonucunda birbirine yaklaşan kemiklerin ayrılması, düzenlenmesi için omurların kontrollü olarak hareketlendirilerek bağ dokunun normal dizilime ulaşması hedeflenir.
Tedavi sonrasında kişiler, omurlardaki hareketlenmenin sayesinde tutukluk hissenden uzaklaşarak, omurlarının normal dizilimi ile rahatlama hissettiklerini belirtiler. Tedavi almadan öncesine göre, boyun harekelerinin aslında ne kadar limitli olduğunun farkını görebilirler. Tedavi sonrasında meydana  gelen omur hareketlerindeki artış ile birlikte; ağrıların azalması, kas fonksiyonunda gelişme elde edilir. Ayrıca boyun omurlarındaki dizilim bozukluğu nedeniyle, hareketleri kontrol edebilmek için vücudun koruma mekanizması olarak boyun çevresi kaslarında sertlikler oluşur. Manuel Terapi’nin yanı sıra kaslardaki sertliklerin giderilmesi için Medikal Masaj tedavisi yer alır. Medikal Masaj’ın klasik masaja göre farkı ise, kişide kas fonksiyonunu arttırmaya yönelik fizyolojik cevaplar üretilir. Egzersiz tedavileri de eklenerek, kas uyumu ile kalıcı çözüm sağlanmış olur.
Egzersiz tedavilerimiz kişiye özel ve her  tedavi sonrası elde edilen geri dönüşlere göre hazırlanmaktadır. Egzersiz, Manuel Terapi’nin en önemli tamamlayıcısıdır. Çünkü Boyun Düzleşmesi’ni gidermek için boyun omurları Manuel Terapi ile hareketlendirildikten sonra , kontrolü sağlayan ise kas yapılarıdır.  Kas yapılarının kuvveti ile dengeli ve koruyucu hareketler sağlanacaktır. Egzersiz programında öncelikli olarak, kişiye özel kontrol ve uyum amaçlı yaklaşımlarda bulunularak başlanır. Daha sonra kas kuvvet artışı ve denge çalışmaları eklenerek bütüncül yaklaşımlar kullanılır. Önceliğimiz kişinin egzersize uyumunu sağlayarak, egzersizi çeşitlendirebilmek olacaktır.
Bütüncül tedavi yaklaşımlarımız sayesinde Boyun Düzleşmesi’ni yaşam boyu sürdürmek zorunda olunmadığını ve tedavisinin kalıcılığını sağlayabiliyoruz. Çok yönlü bakış açısı ile kişinin vücut farkındalığını oluşturup,günlük yaşamdaki hareketlerin de sağlığının kazandırılmasıyla; yaşam kalitesini artmış olacaktır. Kişi, tedavilerimiz sonrası  ve kazandırılan  vücut  farkındalığı ile sağlığını elde edecektir.

 

X