BEL FITIĞI

Bel Fıtığı Probleminde Görülen Belirtiler Nelerdir?
Bel fıtığı probleminin seviyelerine göre kişide farklı belirtiler görülmektedir. Diskte meydana gelen fıtık oluşumu sonrası kişide;
-belden başlayan kalçalara, bacaklara ve ayaklara yayılan ağrılar
-kaslarda kuvvet kaybı
-duyusal bozukluk yani hissizlik
- oturup kalkmada problem yaşama
- idrar kaçırma gibi durumlar görülmektedir.
Bazı durumlarda ise; örneğin Bulging yani bombeleşmiş bir disk eğer sinire baskı yapmıyorsa, kişide ağrı yaratmayabilir ve günlük hayatını etkileyecek herhangi bir bulgu vermeyebilir. Burada bel fıtığının seviyesi ve oluşan fıtığın çevre dokulara vermiş olduğu hasar durumunun ne olduğu bizim için önem arz etmektedir. Biz tedaviden  önce ‘’Değerlendirme Yöntemlerimize’’ önem vermekle başlayıp, probleme özgü tedavi yaklaşımları ile iyileştirmeyi hedefliyoruz.
Tedavi Yaklaşımlarımız
Detaylı değerlendirmelerimiz sonrasında bel fıtığına neden olan problemi bulduktan sonra, uygun programı oluşturarak tedavilerimize başlamaktayız. Bel fıtığı aslında bir sonuçtur, arka planda yer alan kas-iskelet-sinir problemleri sonucu bel fıtığı gelişir.
Manuel terapi uygulamalarımız sonucunda bel fıtığına sebep olan bel omurları arasındaki eklem düzenini, tekrar sağlayabilir ve oluşturduğu kas spazmları giderebilmekteyiz. Bel fıtığı sonrasında çevre dokularda meydana gelen hasarlar sonucu doku kalitesi azalarak esnekliklerini kaybeder . Uyguladığımız el dokunuşları ve mobilizasyonlar (hareketlendirmeler) sonucunda fizyolojik adaptasyonlar sağlayarak, dokuyu iyileştirme yönünde teknikler uyguluyoruz. Sinir sistemi için gevşeme ve optimum uyarı sinyallerinin optimizasyonu sağlayarak bel fıtığı oluşumundaki bir diğer faktör etkenini gidermekteyiz. Böylelikle  dokunun birebir iyileşmesine etki edebiliyoruz.
Uygulanan Manuel terapi sonrasında iyileşme adaptasyonu için egzersiz büyük öneme sahiptir. Oluşturulan sağlıklı fizyolojik düzenin kalıcılığı için verilen egzersizler ile; kas, eklem, sinir ve bağ dokunun sistemik uyumu hedeflenir. Egzersizler kişinin vücut yapısına, günlük yaşamına ve egzersiz alışkanlığına göre hazırlanarak en optimal düzeyde oluşturulmaktadır. Örneğin kişide meydana gelen bel fıtığının arka planında kas eklem problemi ve buna bağlı stress kaynaklı geliştirmiş olduğu postür sonucu bel fıtığı var olmuş olabilir. Bunun sonucunda kişiye postür egzersizlerinin yer aldığı, günlük yaşam aktivitelerinin düzenlendiği, mesleki postür alışkanlığı yönlendirilmesi ile bütüncül egzersiz programı oluşturulmaktadır. Kişiden alınan geridönüşlere göre egzersizin; yeniden düzenlenmesi veya ilerleyici seviyeleri eklenerek fonksiyonellik artışı elde edilir. Kişi-egzersiz uyumu kontrollünü sağlayabilmek, en önemli tedavi yöntemimizdir.
Tedavilerimizde; problemlere bütüncül bakış açısı ile yaklaşılır ve  biopsikososyal yöntemler kullanarak ağrı-kaygı sonucu fonksiyon kaybı gelişimi kısır döngüsünün yönetimini sağlanır. Bu tedavi programında manuel terapi olabilir, egzersiz yaklaşımları olabilir bazen de davranışsal tedavi yöntemlerinden oluşabilir. Yani size uyan tedavi programı için kalıplar değil,yöntemler geliştirilmektedir.

 

X